Mikroservis Mimarisi Eğitimi: Geleceğin Yazılım Sistemiyle Tanışın | robot_dreams
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Mikroservis Mimarisi Eğitimi: Geleceğin Yazılım Sistemiyle Tanışın

Mikroservis Mimarisi Eğitimi: Geleceğin Yazılım Sistemiyle Tanışın

Mikroservis mimarisinin değişen teknoloji çağında sağladığı avantajları inceliyoruz.

Kısaca “mikroservisler” olarak da bilinen mikroservis mimarisi, bir uygulamayı oluştururken merkezi olmayan ve bağımsız olarak geliştirilen hizmetlerden yola çıkan bir yaklaşımdır. Her mikroservis, uygulamanın farklı bir parçasını oluşturur ve API’lar aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurar. Hizmetlerin bağımsız oluşu uygulama geliştirme kısmında hız ve esneklik gibi çeşitli avantajlar sağlar. Bu bağlamda, yaygınlaşmasından önce yazılımcıların tercihi olan monolitik mimariden ayrılır. Monolitik mimarinin temelinde yatan, işlevselliği tek bir kod tabanı içinde toplama mantığından sıyrılarak günümüz teknoloji dünyasında ihtiyaç duyulan esneklik ve sürekli teslimata olanak tanır.

Konsepti 2000’li yıllarda oluşturulan mikroservis mimarisi, sağladığı faydalar ile yazılımcılar tarafından sık sık tercih edilmeye başlamıştır. Günümüzde Netflix, Amazon ve Atlassian gibi büyük şirketler de mikroservis mimarisini tercih eden kuruluşlar arasındadır. 

Bu makalede neden mikroservis mimarisinden faydalanmanız gerektiğini ve son 6 yıldır Atlassian bünyesinde çalışan deneyimli eğitmenimiz Muhammed Demirbaş önderliğinde gerçekleşecek eğitimimizin size sunacağı katkıları inceleyeceğiz.

Neden Mikroservis Mimarisini Tercih Etmelisiniz?

Yapılan bir araştırmaya göre mikroservis mimarisi piyasası 2022 yılında 3.133 milyar dolar olarak hesaplanmış ve 2028 yılına kadar 8.875 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir. Piyasanın önde gelen isimleri Oracle, IBM, Microsoft, Amazon ve Atlassian gibi teknoloji alanında devleşmiş şirketlerdir. Amazon’un sunduğu AWS (Amazon Web Services), Airbnb, Samsung, Adobe ve NASA gibi farklı sektörler ve segmentlerde kullanılmaktadır. Sürekli değişen bilişim dünyasında en dikkat çeken sistemlerden biri olan mikroservis mimarisinin daha da yaygınlaşacağına şüphe yok diyebiliriz.

Mikroservis mimarisi özellikle büyük ölçekli, internet tabanlı uygulamalarda sıkça tercih edilir. Bu uygulamalar arasında e-ticaret siteleri, sağlık hizmetlerinin veri tabanları, sosyal medya platformları, online oyunlar ve telekomünikasyon gibi bir çok alan bulunur. 

Şirketlerin mikroservis mimarisine yönelmesinin başlıca sebeplerinden biri bu yaklaşımın değişen teknolojiye uyum konusunda sağladığı avantajlardır:

Hız/Agility: Mikroservisler, küçük ve bağımsız ekiplerden oluşan bir organizasyonu teşvik eder. Bağımsızlık avantajı, ekiplerin daha hızlı çalışabilmesine olanak tanıyarak geliştirme döngüsü sürelerini kısaltır. Geliştirme döngüsünün kısalmasına ek olarak, bağımsız güncellemeler diğer hizmetleri etkilemediğinden iş akışının bozulmasının önüne geçilir. Bu sayede, çoğu yazılım şirketinde benimsenen agile yaklaşım da desteklenmiş olur.

Ölçeklenebilirlik: Mikroservisler, uygulamanın desteklediği her özelliğin bağımsız olarak ölçeklenmesini mümkün kılar. Bu sayede, ekipler bir özelliğin maliyetini doğru bir şekilde hesaplayabilir ve gerekli altyapı ihtiyacını net bir şekilde belirleyebilir.

Esneklik: Mikroservis mimarisinin esnek yapısı, karşılaşabilecek problemlerde genel bir çözüm yerine probleme uygun spesifik çözümler üretilmesini teşvik eder. Mikroservisleri tasarlayan ekipler her ayrı iş için en iyi araçtan yararlanma fırsatına sahiptir. Ekiplerin işini kolaylaştıran bu durum, hizmete bağlı olarak farklı teknolojileri özgürce kullanma imkanını beraberinde getirir.

Kolay Dağıtım ve Risk Yönetimi: Mikroservis mimarisinde, agile yaklaşımın prensiplerinde de bulunan sürekli teslim mantığı yatar. Bu süreklilik, yeni fikirlerin uygulamaya geçirilmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda, bu denemeler diğer hizmetleri etkilemeyeceğinden hata yapılması durumunda maliyet artmasının önüne geçilmesini sağlar. Monolitik bir uygulamada tek bir bileşenin çökmesi, tüm sistemin çökmesine neden olurken, mikroservis mimarisinin hizmete dayalı yaklaşımı, işlevselliğin sürdürülebilmesinde önemli bir rol oynar.

Kodların Geri Dönüşümü: Yazılımın küçük parçalar haline ayrılması, servislerin farklı amaçlara uyarlanabilmesini destekler. Bu sayede, yazılımcılar kodu sıfırdan yazmadan yeni özellikler üretebilir.

Mikroservis mimarisinin avantajları projenin ihtiyaçlarına göre zorluklara da sebep olabilir. Bu nedenle, hangi projelerde neden tercih edilmesi gerektiğini anlamak gerekir. Mikroservis mimarisinin diğer avantajları ve projeye göre mimari seçimi konusunda daha fazla bilgi edinerek yazılım dünyasının geleceğini yakından incelemek için Mikroservis Mimarisi Eğitimimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

 Mikroservis Mimarisi Eğitiminde Neler Öğreneceksiniz?

10 yılı aşkın yazılım mühendisliği tecrübesi bulunan eğitmenimiz Muhammed Demirbaş’ın gerçekleştireceği derslerde mikroservis mimarisinin temellerini detaylı bir şekilde inceleyecek, uygulamalı eğitim prensibimiz aracılığıyla öğrendiklerinizin gerçek dünyada yansımasını keşfedeceksiniz. Eğitimin kapsadığı konuların bazılarına birlikte göz atalım:

Mikroservis Mimarisi Tasarımı: Uygulamanızın gereksinimlerine göre bağımsız hizmetler oluşturmak ve işlevselliği sağlamak için bir tasarım planı oluşturmanız gerekir. Mikroservis için hangi verilerin gerektiği ve bu verilere hangi API’lar aracılığıyla erişileceğini belirlemek önemlidir. Bu ders sonucunda tasarım temellerinden yola çıkarak bir problemi mikroservis mimarisiyle çözme becerisi geliştireceksiniz. 

Temel Kavramlar: Avantajları ne kadar fazla olsa da, mikroservis mimarisinin içerdiği terminolojiler kafa karıştırıcı olabilir. Eğitim boyunca, makalemizde bahsettiğimiz mikroservis mimarisi avantajlarından maksimum faydalanmanız için gereken tüm altyapı ve detaylara ulaşacaksınız. 

C4 Diyagramları Kullanımı: Tasarladığınız mimarinin daha anlaşılabilir olmasını sağlamak için mimariyi görselleştirmenize yarayacak Bağlam, Konteyner, Bileşen ve Kod diyagramlarını kapsayan C4 Diyagramlarını keşfedeceksiniz.

Sistem Modernizasyonu: Uygulamanızda monolitik gibi eski bir mimariden daha modüler, ölçeklenebilir ve yönetilebilir olan mikroservis mimarisine geçmek için takip etmeniz gereken tüm adımları detaylarıyla öğreneceksiniz.

Araçlar: Eğitim boyunca, Docker, Kubernetes, RabbitMQ, GraphQL gibi mimarinizi oluşturmanızı destekleyecek birçok araçtan nasıl faydalanacağınızı keşfedeceksiniz.

Daha fazla makale
Yapay zeka teknolojileri artık tamamen hayatımızın içinde. Yapay zeka ile emaillerinizi cevaplayabilir, iş akışınızı planlayabilir, verimliliğinizi artırabilirsiniz. Arkadaşınıza alacağınız doğum günü hediyesini, sevgilinize yazacağınız iyi geceler mesajını ona sorabilirsiniz. Ondan hiç bilmediğiniz bir dili size öğretmesi için destek alabilir, hatta kişisel
Kod editörleri ve IDE araçlarıyla Python ile kodlama deneyiminizi zenginleştirin.