Python Programlama Dilinin Özellikleri ve Avantajları | robot_dreams
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Python Programlama Dilinin Özellikleri ve Avantajları

Python Programlama Dilinin Özellikleri ve Avantajları

Bu makalemizde “International Journal of Advance Engineering and Research Development” yayınları ışığında kısa bir Python review’ı yaptık. Keyifli okumalar dileriz!

Python’un geliştirilmesi Guido van Rossum tarafından, Hollanda'daki Ulusal Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nde, 1980'lerin sonları ve 1990'ların başlarında başladı. İlk sürüm olan Python 1.0, Kasım 1994'te piyasaya sürüldü. Cisco, IBM, Mozilla, Google, Quora, Hewlett-Packard, Dropbox ve Qualcomm gibi büyük şirketler, sadeliği ve zarafeti nedeniyle Python'u hızla benimsedi. Geniş programlama dilleri seçenekleri arasında, birçok geliştirici için Python, net ve verimli kod vurgusuyla öne çıkar. Peki Python programlama özelliklerini madde madde ele alsak bunlar neler olurdu? Saabith ve arkadaşlarının analizlerine göz atalım!

Kolay Öğrenim: Python, basit söz dizimi nedeniyle C, Java vb. dillerle karşılaştırıldığında daha yumuşak bir öğrenme eğrisine sahiptir. Bu durum başlangıç seviyesindekilere programlamaya daha pürüzsüz bir giriş yapma imkanı tanır.

Basitlik: Python'da kod yazmak, birçok diğer programlama diliyle kıyaslandığında, basit ve düz cümleler yazmak gibidir. Bu anlamda Python sıklıkla takdir toplar, dilin kendisine değil meselenin çözümüne odaklanırsınız. Python, basit kod yürütme gereksinimi nedeniyle sıkça "kullanıma hazır dil” olarak adlandırılır. Bu özellik, kod yazmayı ve test etmeyi önemli ölçüde daha kolay hale getirir, geliştirici verimliliğini artırır. Python'un basitliği, geliştirme sürecini kolaylaştırır ama aynı zamanda uygulama bakımını da önemli ölçüde daha basit hale getirir. Bu basitlik bakım maliyetlerini düşürerek önemli bir mali avantaj sağlar.

Geniş Kapsam: Python'un çeşitliliği, farklı alanlarda yaygın olarak kullanılmasıyla kanıtlanmıştır. Mühendisler, finansçılar, bilim insanları ve matematikçiler, güçlü yetenekleri ve kullanım kolaylığı nedeniyle sıklıkla Python kullanır, bu da onun geniş uygulanabilirliğini gösterir.

Ücretsiz ve Açık Kaynak: Python ve destekleyici kütüphanelerin büyük çoğunluğu açık kaynaklıdır, genellikle esnek ve açık lisanslarla gelir. FLOSS (Free/Libré ve Open Source Software) bunun bir örneğidir. Python ile açık kaynak kodlu yazılımların kopyalarını dağıtabilir, kaynak koduna erişebilir, üzerinde değişiklikler yapabilir ve yeni ücretsiz programlarda kullanabilirsiniz.

Yüksek Seviye: Python, altta yatan platformun veya makinenin detaylarından güçlü bir şekilde soyutlanan bir programlama dilidir. Düşük seviyelerdeki programlama dillerine kıyasla, doğal dil unsurlarını kullanır, kullanımı daha kolaydır, kaynak elde etme gibi bilgi işlem sistemlerinin önemli alanlarını otomatize eder. Bu da daha düşük seviyeli bir dile kıyasla geliştirme sürecini basitleştirir. Python'da program yazarken, yazdığınız programların kullandığı belleği yönetmek gibi alt düzey detaylarla boğuşmanıza gerek yoktur.  

Dinamiklik: Python'da, değişkenlerin ve nesnelerin tipleri genellikle çalışma zamanında belirlenir ve çoğu C ve Fortran gibi derlenmiş dilde olduğu gibi statik olarak atanmaz. 

Taşınabilir/Platform Bağımsız/Çapraz Platform: Python, "Bir Kere Yaz, Her Yerde Çalıştır (WORA)" ilkesini takip eden, yüksek derecede taşınabilir bir dildir ve geliştiricilerin, üzerinde yazıldığı platform dışındaki platformlarda Python kodunu değişiklik yapmadan çalıştırmasına olanak tanır.

Açık kaynaklı oluşunun yanı sıra birden çok platformda desteği sayesinde Python; Windows, Linux ve Mac OS gibi çeşitli işletim sistemlerine kolayca taşınabilir ve çalıştırılabilir. Python programları, platforma özgü bağımlılıklardan kaçınılması durumunda, bu platformlardan herhangi birinde herhangi bir değişiklik gerektirmeden çalışabilir. Bu özellik, Python'u hem güçlü sunucu ortamlarında hem de Raspberry Pi gibi kompakt cihazlarda kullanışlı bir araç yapar. Bahsedilen işletim sistemlerinin yanı sıra, Python'un uygulanabilirliği FreeBSD OS, Oracle Solaris OS, AROS Research OS, QNX OS, BeOS, z/OS, VxWorks OS ve RISC OS dahil olmak üzere geniş bir platform yelpazesine sahiptir.

Yorumlanan Dil: Programlama dilleri, genel olarak derlenen ve yorumlanan olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. C ve C++ gibi derlenen dillerde, kodun orijinal formundan sıfırlar ve birlerden oluşan okunabillir bir formata dönüştürülmesi gerekir. Python’un ise çalıştırılmadan önce makine diline dönüştürülmesini gerektirmez. Bunun yerine, kaynak kod doğrudan çalıştırılır. Dahili olarak, Python kaynak kodunu, byte kodu olarak bilinen ara bir forma dönüştürür ve bu daha sonra altta yatan makinenin yerel diline çevrilir. Doğru bağlantı yapma ve hafızaya yükleme konularıyla ilgili endişelenmemize gerek kalmaz. Bu özellik, Python'un taşınabilirliğini büyük ölçüde artırır. Aynı programı başka bir platforma aktarıp çalıştırdığımızda sorunsuz bir şekilde çalışır.

Multi Paradigma: Python, Nesne Yönelimli, İşlevsel veya Yordamsal programlama gibi çeşitli programlama ve uygulama paradigmalarını destekler. 

Genişletilebilirlik: Kodun bir kısmının hızlı çalışması gerekiyorsa, kod C veya C++ dillerinde yazılır ve ardından Python programı içinde kullanılabilir. Tersine, Python kodu da C ve C++ programlarına betikleme yetenekleri kazandırmak için bu programlara gömülebilir. Bu çift kullanım Python'un farklı programlama bağlamlarında uygulanabilirliğini gösterir. Yani bu aslında diğer dillerle entegrasyon kolaylığını da gösterir. Python'un entegrasyon yeteneği, C, C++ ve Java gibi diğer dillerle sorunsuz etkileşim sağlayan Cython ve Jython gibi kütüphanelerle geliştirilmiştir. 

Python Kütüphaneleri: Python Standard Kütüphanesi geniş bir yelpazede olanaklar sunar ve oldukça büyüktür. Kütüphanenin kapsama alanı aşağıdaki gibidir:

  • Metin İşleme
  • Veri Tipleri
  • Sayısal ve Matematiksel İşlemler
  • Dosya ve Dizin Yönetimi
  • Kriptografi
  • Genel İşletim Sistemi Hizmetleri
  • İnternet Protokolleri ve Destek
  • Multimedya Hizmetleri
  • Tk ile Grafik Kullanıcı Arayüzleri
  • Hata Ayıklama ve Profil Oluşturma (Ek Bilgi: Python, kod hatalarının uygulama içinde segmentasyon hatasına yol açmasını engelleyecek şekilde tasarlanmıştır, bu durum Python’un sık tercih edilme sebeplerinden biridir)
  • Yazılım Geliştirme, Paketleme ve Dağıtım

Çöp Toplama: Python, bellek tahsisini ve tahsisin kaldırılmasını kendi başına yönetir, bu da programcıları manuel yönetme durumundan kurtarır. Kullanılmayan nesnelerin temizlenmesini otomatikleştiren “Çöp Toplayıcı” bir arayüz sağlar, böylece bellek kullanımını optimize eder. Python aynı zamanda gelişmiş bellek yönetim özelliklerini içeren kapsamlı bir kütüphaneye sahip olmasıyla diğer programlama dilleri arasından sıyrılır. 

Büyük Topluluk Desteği: Python topluluğu, hızlı ve hevesli desteğiyle tanınır. Zorluklarla karşılaşan geliştiriciler, aktif ve destekleyici Python topluluğu sayesinde kolayca yardım ve çözümler bulabilir.

Bu kapsamlı liste, Python'un sayısız avantajlarını vurgular ve programlama dünyasında neden bu kadar popüler ve yaygın olarak kullanıldığını gösterir. Python’un kullanım alanları ve avantajlarını dinamiklik, taşınabilirlik, yorumlanan dil gücü, multi paradigma özellikleri, geniş kütüphanesi vb. özelliklerle bilimsel verilerin ışığında inceledik. Programlama dillerindeki son trendleri merak ediyorsanız bir diğer makalemize bu linkten ulaşabilirsiniz. Siz hangi programlama dilini kullanıyorsunuz? Bizimle paylaşın!

Daha fazla makale
Son 10 yılda startup kültürüne yeni bir soluk getiren Lean Startup metodolojisini ve MVP yaklaşımının girişimcilere sağlayacağı faydaları inceliyoruz.
Bu makalemizde bilim, ilim ve devamlı eğitimi mütemadiyen benimseyen robot_dreams ailesi olarak Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle anıyor, onun teknoloji ve bilime verdiği kıymeti kaleme alıyoruz.