Python ve IDE için 7 Kod Düzenleyici | robot_dreams
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Python için 7 kod düzenleyici ve IDE

Python için 7 kod düzenleyici ve IDE

Yalnızca PyCharm değil!

Varsayılan olarak kurulu entegre ortamda basit Python programları yazabilirsiniz ancak daha sonra güçlü ve kullanışlı araçlara ihtiyacınız olacak.

İşte bu yüzden biz de Python ile rahat çalışma için kod editörleri ve IDE'leri sizlere anlattık.

Kod editörleri veya IDE'ler

Kod editörleri, ek özelliklere sahip kod işleme programlarıdır. Bunlar arasında kod biçimlendirme, otomatik tamamlama, sözdizimi vurgulama bulunur.

Bir IDE (tümleşik geliştirme ortamı), düzenleyicilerden daha geniş bir işlevselliğe sahiptir, ancak daha fazla sistem gücü gerektirir. Bir Python geliştirme ortamı genellikle bir kod düzenleyiciden, bir hata ayıklayıcıdan ve bir derleyiciden oluşur. Yalnızca Python için IDE'ler vardır ancak çoğu sadece birkaç programlama diliyle çalışır.

Kod editörleri küçük programlar oluşturmak için, IDE’ler ise büyük ölçekli projelerle çalışmak için daha uygundur.

Entegre ortamlar

Thonny

Thonny, yeni başlayanlar için bir Python geliştirme ortamı olarak sıklıkla önerilir. Windows, macOS ve Linux'ta kullanılabilir. Özellikleri arasında kod hata ayıklaması, sözdizimsel öğelerin işlevsel olarak vurgulanması ve eşleşen adlar bulunur. Thonny'nin ayrıca bir hata görselleştirme asistanı vardır ve program birden çok pencerede açılabilir.

Thonny, 2017'den beri Raspberry Pi OS işletim sistemine dahil edilmiştir.

Ücreti: Ücretsiz.

PyCharm

Geliştiricilerin %33'ü onu ana Python editörü olarak kullanmaktadır. Bir IDE'nin avantajı, iş yaparken kod çalıştırmak için yerleşik bir terminaldir. PyCharm, JavaScript, HTML ve CSS entegrasyonu sayesinde web geliştirme için de kullanılabilir. Ayrıca Python çerçevelerini (Django) veya bilimsel araştırma ve görselleştirmede kullanılan kitaplıkları (NumPy, Anaconda, Metplotlib) destekler.

PyCharm, Windows, macOS ve Linux için kullanılabilir.

Ücreti: PyCharm Topluluğu ücretsizdir. PyCharm Professional - yılda 89 ABD doları

Visual Studio

Bu entegre geliştirme ortamı Microsoft tarafından oluşturulmuştur. Windows ve MacOS için kullanılabilir.

Avantajları arasında grafik arayüzler için form düzenleyici ve veritabanı şemaları tasarımcısı yer alır. Eklentiler ve uzantılar IDE'ye yüklenebilir.

Python IDE, Visual Studio uzantısı için Python Araçları aracılığıyla çalışır. Programın Visual Studio Community, Professional ve Enterprise olmak üzere toplam üç sürümü vardır. İlk sürümü ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Diğer ikisinin platformlar arası geliştirme için daha fazla aracı mevcuttur. Örneğin, Windows için bir iOS simülatörü veya Android ile iOS arasında kod paylaşımı mevcuttur.

Ücreti: Visual Studio Topluluğu ücretsizdir. Professional sürümü — ayda 45$, Enterprise — ayda 250$.

Spyder

Spyder veri bilimi uzmanları için tasarlanmış açık kaynaklı bir IDE’dir. Anaconda dağıtımına dahildir ve ayrıca bilimsel analitik için SciPy, Matplotlib, NumPy gibi diğer kitaplıkları destekler. Standart IDE özelliklerine (kod düzenleme, hata ayıklama, yeniden düzenleme) ek olarak, Spyder bir değişken gezginine sahiptir. Yardımı ile IDE içinde bulunan tablodaki değişkenlerin değerlerini öğrenebilirsiniz. Spyder aynı zamanda hem kod yazmanıza hem de değişiklikleri görmenize izin veren çift pencere moduna da sahiptir.

Ücreti: Ücretsiz.

Kod editörleri

Visual Studio Code

Açık kaynaklı bir metin editörüdür. Microsoft'ta Electron çerçevesine dayalı olarak geliştirilmiştir. Program hemen hemen tüm programlama dillerini ve Git ve GitHub ile entegrasyonu desteklemektedir. Düzenleyicinin bir kod öğeleri kitaplığı vardır. Kendi kod parçalarınız olan parçacıkları da belleğe ekleyebilirsiniz. Visual Studio Code, birkaç projeyle eş zamanlı çalışmayı destekler.

Ücreti: Ücretsiz.

Atom

Atom kod düzenleyicisi de Electron'un üzerine inşa edilmiştir, ancak Visual Studio Code'dan önce piyasaya sürülmüştür. Her iki editörün olanakları arasında, her iki programda da 10.000'den fazla bulunan eklentiler, uzantılar ve temaların eklenmesi yer almaktadır. Visual Studio Code'da, temel bir işlev kümesi kontrol edilir ve eklentiler, programa yüzeysel işlevsellik ekler. Atom'a göre, eklentiler uygulamanın merkezinde yer alır ve kişiselleştirilmiş özelleştirmeye olanak tanır. Atom, platformlar arası düzenlemeyi destekler. Kod ve dosyaları ayrı ayrı görüntülemek için program penceresini de bölebilirsiniz.

Ücreti: Ücretsiz.

Sublime Text

Sublime Text, Python ile entegre olan ve projeler için farklı versiyonlar belirlemenizi sağlayan bir kod editörüdür. Sublime, özel paketlerle kişiselleştirilebilir. Programı yeniden başlatmadan eklenebilirler Düzenleyici aynı anda 4 adede kadar dosya görüntüler ve ayrıca otomatik kaydetme ve kod tamamlama işlevine de sahiptir. Sublime Text, dosyaları hızlı bir şekilde indirir, ancak programın ücretsiz bir sürümü yoktur.

Ücreti: $80.

Daha fazla makale
Mustafa Çamurlu ile yaptığımız röportajda, yazılım mimarisi alanında mikroservis, serverless ve event-driven mimarilerinin önemi ve yüksek trafikli uygulamalarda karşılaşılan zorlukları konuştuk.
Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi Eğitimimize katılın ve dijital dünyada fark yaratma fırsatını yakalayın!