Mini Röportaj: Mustafa Çamurlu ile Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi Eğitimi | robot_dreams
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Mini Röportaj: Mustafa Çamurlu ile Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi Eğitimi

Mini Röportaj: Mustafa Çamurlu ile Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi Eğitimi

Mustafa Çamurlu ile yaptığımız röportajda, yazılım mimarisi alanında mikroservis, serverless ve event-driven mimarilerinin önemi ve yüksek trafikli uygulamalarda karşılaşılan zorlukları konuştuk.

Dünya genelinde yazılım harcamaları hızla artıyor ve bu artışın büyük bir kısmı, yüksek trafikli uygulamaların gelişimine bağlanıyor. Bu doğrultuda, robot_dreams Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi Eğitimi, katılımcılara modern yazılım mimarisi stratejilerini ve teknolojilerini derinlemesine inceleme fırsatı sunarak, dijital dünyada fark yaratmalarını sağlayacak bilgi ve beceriler kazandırmayı hedefliyor. Eğitimimizde, endüstri lideri Mustafa Çamurlu'nun rehberliğinde, uygulamalı anlatımlar ve ödevlerle desteklenen bir öğrenme süreci sizi bekliyor. Kursumuz başlamadan önce kursun içeriğine dair yaptığımız bu mini röportaja göz atmanızı tavsiye ederiz!

1. Kariyerinizin başlangıcından bu yana yazılım mimarisi alanında ne gibi değişiklikler ve gelişmeler gözlemlediniz?

Bu konuda aklıma ilk olarak Microservices mimarisi geliyor. Son zamanlarda yazılım endüstrisinde meydana gelen ölçeklenebilirlik, esneklik ve hızlı entegrasyon gereksinimlerini çözmeyi amaçlayan bu mimari yaklaşım, monolitik yapılara kıyasla daha küçük ve birbirinden bağımsız servisleri geliştirmeyi amaçlıyor. Bu sayede bir özelliğin devreye alınmasındaki implementasyon ve test maliyetleri olabildiğince minimize edilip yazılım yaşam döngü maliyeti düşürülüyor.

İkinci olarak serverless mimarisini sayabiliriz. Bulut servis sağlayıcılarının bu alanda ortaya koyduğu servisler sayesinde, altyapı maliyetlerinden arındırılmış bir yazılım mimarisi ortaya koymak mümkün hale geliyor. Bu sayede geliştirme eforu sadece çözülmek istenen konuya harcandığından dolayı yazılımın geliştirilme maliyeti zaman olarak baya bir azalmış oluyor.

Son olarak da event-driven mimarisini örnek olarak gösterebiliriz. Bu mimari sayesinde gerçek zamanlı işlemler yapmak mümkün hale gelirken, yazılım, cevap verebilirlik ve ölçeklenebilirlik açısından daha iyi hale geliyor. Çoğu zaman event-driven mimarisi ve microservice mimarisinin bir arada kullanıldığını da söyleyebiliriz.

Tüm bunların yanında aslında bu saydıklarımızı pratik olarak daha uygulanabilir hale getiren containerization teknolojilerinden bahsetmemek olmaz. Containerization sayesinde tutarlı ve bağımsız yazılım imajları üreterek bunların üzerine bir sistem inşa etmek yazılım geliştirme süreçlerini çok kolaylaştırmıştır.

2. Yüksek trafikli yazılım mimarisi nedir ve bu alandaki projelerde karşılaşılan en büyük zorluklar nelerdir?

Yüksek trafikli yazılım mimarisi yüksek sayıda kullanıcıyı ya da farklı türdeki istekleri genellikle gerçek zamanda karşılamak için özel tasarımlara verilen addır. Bu tür yazılım çözümlerinde genellikle ölçeklendirme, yük dağılımı, throughput, veri saklama yöntemleri ve sistemin monitör edilmesi gibi konularda zorluklar yaşanması muhtemeldir. Bunun yanı sıra microservice mimarisinin kullanıldığı durumlarda servisler arası iletişim de belli başlı problemlere sebep olmaktadır. Son olarak da özellikle mimarinin dağıtık şekilde tasarlandığı durumlarda tutarlılık ve fail-over durumları da dikkat edilmesi gereken konulardandır diye söyleyebilirim.

yüksek trafikli yazılım mimarisi eğitimi

3. Yüksek trafikli yazılım uygulamalarında performans, güvenlik ve ölçeklenebilirlik nasıl sağlanır?

Performanstan başlayacak olursak öncelikle cache yapılarını kullanmayı örnek gösterebiliriz. Daha sonra microservisler arası asenkron haberleşme ile bazı uzun süren işlemlerin farklı threadlerde ele alınması sistemin genel performansını arttırdığını söyleyebiliriz. Sonrasında veri saklanmasında doğru saklama yöntemlerinin uygulanması ve gerektiği durumlarda verinin parçalı şekilde birden çok yerde tutulması özellikle performansa pozitif yönde etkisi olduğunu söyleyebilirim.

Güvenlik konusu ise belli standart kalıpları izlediğimizde epey bir yol alabileceğimiz bir alan. En başta olmazsa olmaz TLS encryption ile başlayabiliriz. Endüstri standart bir şekilde sistemin dışında kalan unsurlar ile güvenli bir şekilde iletişim kurmalıyız. Bunun yanı sıra "En az yetki prensibine" dayanarak hem özellik (functionality) hem de veri kısmında erişim kontrollerini devreye almamız gerekiyor. Burada kolaylıkla yine endüstride kullanılan Identity and Access Management (IAM) diye nitelendirilen araç gereçlerden faydalanabiliriz. Son olarak da sistemin kendi içinde iletişimde olduğu network’ü dış etkenlerden korumak için Application Gateway veya firewall benzeri unsurları sistemin giriş kapısında konumlandırmak güvenlik açısından bu tip mimarilerin vazgeçilmezleri arasındadır diye düşünüyorum.

Ölçeklendirme kısmında ise sistemin içinde konumlandırılan servislerin rahatlıkla çoklu instance şeklinde çalıştırılabilecek şekilde yazılmaları gerekmektedir. Yine tekrar etmek gerekirse mikroservis mimarisi ölçeklenebilirlik konusunda bize oldukça kolaylık sağlayacaktır. Son olarak da veri tabanlarının ölçeklendirilmesi yani database replication ve database sharding gibi teknikler de sistemin genel olarak ölçeklendirilmesine büyük katkı sağlayacaktır.

4. Yüksek trafikli yazılım mimarisi alanında kariyer yapmak isteyenler için ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Öncelikle güçlü bir yazılım dili ve bilgisayar sistem bilgisi geliştirmek gerekiyor. Sonuçta mimariyi gerçekleştirip sonrasında da maintain etmemiz gerektiğinden bu konu en önemli başlıklar arasında diyebilirim. Sonrasında güçlü bir veri tabanı bilgisi geliştirmeleri gerekiyor. Özellikle veri tabanlarının dağıtık bir şekilde kurgulanması konusu çok önemli.

Bir başka önemli konu da networking. Genel anlamda TCP/UDP ve HTTP protokollerine hakim olmak problem çözme ve sistem kurgulama aşamasında derinlemesine bir fikir sahibi olmamızı sağlayacaktır. Networking konusunda diğer bir konu ise yük dağılımı ve trafik kontrolleri burada da bu konseptlerin nasıl çalıştığının bilinmesi oldukça önemli.

Bunların yanı sıra performans, ölçeklenebilirlik ve güvenlik konularında kabul görmüş kalıp ve tekniklerin öğrenilmesi de bu kariyer yolculuğunda adayları ileri taşıyabilecek konulardandır.

5. Kurs sonunda katılımcıların hangi somut sonuçları elde etmelerini bekliyorsunuz ve bu sonuçlar kariyerlerine nasıl katkı sağlayacak?

Kurs sonunda katılımcılar yüksek trafik gereksinimi olan yazılım projelerini ayrıntılı bir şekilde tasarlama yetkinliğinde olacaklar. Yüksek trafikli yazılım mimarilerini tasarlarken karşılaşabilecek zorlukları önceden bilecek ve doğru soruları sorarak sistemin gereksinimlerini doğru belirleyip probleme en uygun çözümleri uygulama becerisine sahip olacaklar. Mimarinin geliştirilip devreye alınmasından sonra, desteklenmesi ve idame ettirilmesi konusunda ne yapılması gerektiğini biliyor durumda olacaklardır.

robot_dreams dünyasına dalın ve fark yaratın!

Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi Eğitimi, kariyerinde teknik olarak büyümeyi ve yüksek trafikli yazılım uygulamalarına adapte olmayı hedefleyen geliştiriciler, yazılım mimarları ve teknoloji liderleri için tasarlanmıştır. Bu eğitim sayesinde katılımcılar, güvenilir, ölçeklenebilir ve performanslı yazılım mimarileri tasarlama yetkinliği kazanacak ve dijital dünyada rekabet avantajı elde edeceklerdir. Siz de bu benzersiz eğitime katılarak, teknik becerilerinizi güçlendirebilir ve geleceğin yazılım mimarileri konusunda uzmanlaşabilirsiniz.

Daha fazla makale
Yapay zeka teknolojileri artık tamamen hayatımızın içinde. Yapay zeka ile emaillerinizi cevaplayabilir, iş akışınızı planlayabilir, verimliliğinizi artırabilirsiniz. Arkadaşınıza alacağınız doğum günü hediyesini, sevgilinize yazacağınız iyi geceler mesajını ona sorabilirsiniz. Ondan hiç bilmediğiniz bir dili size öğretmesi için destek alabilir, hatta kişisel
Kod editörleri ve IDE araçlarıyla Python ile kodlama deneyiminizi zenginleştirin.