Tarihte Yolculuk: Türkiye’nin Teknolojik Yükselişi
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve ilkeleriyle temellerini attığı teknolojik gelişmeleri hatırlıyoruz.
19 Mayıs, sadece bir bayramdan öte, 105 yıl önce Atatürk ve silah arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük dönüm noktalarından birine adım attıkları gündür. Bu anlamlı gün, zaman içinde bir milletin kurtuluşu ve umudunun sembolü haline gelmiştir.
Atatürk'ün önderliğinde başlayan ve azimle sürdürülen mücadele, siyasi bir devrimi aşarak her alanda köklü değişimlerin öncüsü olmuştur. Açılan ilk uçak fabrikası, inşa edilen demiryolu hattı, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime verdiği öncelikle gençlerin yurt dışında eğitimlerini ilerletmelerini teşvik etmesi, kaleme aldığı geometri kitabı, yenilenen sağlık politikaları, ilk kez olimpiyatlara katılım gibi farklı kategorilerde atılan sayısız her adım, Türkiye'nin yükselişinin ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma yolculuğunun dayanaklarıdır.
Kurtuluş Mücadelesi’nin zorlu koşulları altında temelleri atılarak gençlere miras bırakılan Atatürk ilkeleri, sadece o günün şartlarına uygun değildi, aynı zamanda gelecek nesillerin de ilham kaynağı olmayı amaçlıyordu. Bu ilkeler ışığında yetişen aydın Türk gençleri, günümüzde hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan gelişmelere imza atarak o karanlık günleri aydınlatan meşaleyi gururla taşımaya devam ediyor. robot_dreams ailesi olarak, bu meşalenin ışığında gerçekleşen gelişmelerle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Kurtuluş Mücadelesi’nin kahramanlarına minnetlerimizi sunuyor, onları saygıyla anıyoruz.
Türkiye’yi İleriye Taşıyan Teknolojik Gelişmeler
“Arkadaşlar, bundan sonra pek mühim zaferlere kavuşacağız. Fakat bu zaferler süngü zaferleri değil, iktisat, ilim ve irfan zaferleri olacaktır.” sözleriyle yola çıkan Atatürk, yaşamı boyunca Türkiye'nin bağımsız bir millet olması adına bilim ve teknolojiye önem vermesini ve bu konuda yatırımlar yapmasını teşvik etmiştir. Bu anlamda verilen sonsuz çaba ile Türkiye, birçok alanda büyük ilerlemeler kaydederek uluslararası düzeyde saygın bir konuma ulaşmış, sarf edilen emekler günümüzde hızla devam eden gelişmelere öncü olmuştur:
Radyo ve Haberleşme
Bugün evrenin sırları parmaklarımızın ucunda, istediğimiz herkese tek bir tuşa dokunarak saniyeler içinde ulaşıyor olsak da, bu imkanlara ulaşmak kolay olmadı. Atatürk, zorlu mücadele ve kısıtlı imkanlara rağmen haberleşmenin yadsınamaz öneminin bilincindeydi. Onun teşvikiyle, 6 Nisan 1920 yılında Anadolu Ajansı kuruldu. İlk radyo yayını ise 1923 yılında Rüştü Uzel tarafından yapıldı. Bir milletin kaderini değiştirecek haberler telgraflar arasında zamana karşı yarışırken, artık kısa sürede yayılabiliyordu. Gelişmeler burada sonlanmadı. 1926 yılında Türk Telefon Anonim Şirketi kuruldu ve telekomünikasyon alanında ilerlemeler hiç hız kesmeden devam etti.
Bilişim ve İnternet
İnternetsiz bir dünyayı hayal etmek bile pek mümkün değil. Hayatımızın ayrılamaz bir parçası olan internetin Türkiye’ye bağlantısı 1993 yılında gerçekleştirildi. Türkiye’de “İnternet’in babası” olarak da bilinen Mustafa Akgül, yurt dışında tanıştığı internetin ülkemizde yaygınlaşması için birçok çalışmaya imza attı ve özgür yazılım inancıyla bilişim dünyasına değerli katkılarda bulundu. Akgül’ün yolunu açan ilkeler, bugün internetin ülkemizdeki gelişimi sayesinde milyonlarca gencin potansiyelini ileriye taşımasına olanak sağlıyor. Biz de robot_dreams ailesi olarak, bu gelişimi büyüterek çoğaltma hedefiyle, o meşaleyi geleceğe taşıyacak profesyonelleri sektör uzmanlarıyla bir araya getirerek onları geleceğin bilişim dünyasına hazırlamak için çalışıyoruz.
Uzay Çalışmaları
1960'lardan beri uzaya uzanan küresel çalışmaların bir parçası olan Türkiye, son yarım yüzyılda bu alanda önemli bir mesafe kat etti. Uluslararası projelere katılımla başlayan serüven, Uzay Ajansı’nın kurulması ve yerli uyduların uzaya fırlatılmasıyla bambaşka bir boyuta taşındı. İlk olarak 1994 yılında uzaya fırlatılan TÜRKSAT 1B uydusunun ardından birçok başarılı girişime imza atıldı. Günümüzde uzaya fırlatılması için hazırlıkları ve test aşamaları tamamlanan ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin haberleşme alanında bağımsızlığını kazanmasını sağlamanın yanı sıra, ülkemizin uzay çalışmaları alanında global konumunu da güçlendirecek.
Sağlık Teknolojileri
Kurtuluş Mücadelesi yalnızca savaşa karşı değil dönemin sağlık sorunlarına karşı da veriliyordu. Halkın büyük bir çoğunluğu sıtma ile boğuşurken, Atatürk önderliğinde etkili bir sağlık politikası oluşturma çalışmaları başladı. Bu çalışmalardan biri, tüm karşıt düşüncelere rağmen 1922 yılında kadınların da tıp fakültelerinde eğitim almasına olanak tanıyan karardı. Bu kararla birlikte tıp eğitimini tamamlayan ilk kadın doktorlardan Dr. Suat Rasim Giz, aynı zamanda Türkiye’nin ilk göğüs cerrahı olmuştur. Geçmişten bugüne Safiye Ali, Özlem Türeci, Meral Beksaç, Canan Dağdeviren ve isimleri tek bir makaleye sığmayacak binlerce kadın dünyada sağlık alanına değerli katkılarda bulunmuş, geleceğin aydın kadınlarına ilham olmuştur.
Robotik
Geleceğin olası senaryolarında başrolde gördüğümüz yapay zeka ve robot teknolojileri, günümüzde çoğu ülkenin yüklü yatırımlar yaptığı bir alan haline geldi. Bu anlamda Türkiye'de robot teknolojileri, 1970'li yıllara uzanan bir geçmişe sahip. Alandaki ilk adımlar, üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde yapılan robotik çalışmalarla atıldı. Yapılan projeler, sağlıktan otomotive, tekstilden tarıma kadar birçok sektörü ileriye taşıdı. 2001 yılından beri faaliyet gösteren teknoparklar bu çalışmalara yapılan desteği artırırken, 2022 yılında tanıtılan ilk Türk insansı robot SURALP ile gelişmeler yeni bir ivme kazandı.
Türkiye’nin köklü üniversiteleri, robotik alanında bayrağı taşıyıp dünya çapında birçok ödüle sahip olurken, son yıllarda milli yapay zeka girişimleri de artış gösterdi. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde sayıları katlanarak 400’e yaklaşan yerli yapay zeka şirketleri, tedarik, sağlık sektörü, nesnelerin interneti (IoT) ve analitik gibi birçok alanda küresel başarılara imza atıyor.
Kurtuluş Mücadelesi döneminde bağımsız bir millet için atılan tohumlar ve Atatürk'ün son nefesine kadar uğruna savaştığı ilkelerin ışığında yetişen aydın Türk gençleri, geçtiğimiz asır boyunca Türkiye’yi ileriye taşıyarak gelecek nesillerin de yolunu açmıştır. Eğitim ve teknolojinin her alanında gerçekleşen sayısız gelişme, bu azmin, kararlılığın ve mücadele ruhunun göstergesidir.
Biz de bu anlamlı günde, daha aydınlık bir geleceğe uzanan yolun taşlarını dizen tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyor, Ulu Önder Mustafa Kemal’in "Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir." sözlerini, o fikirlerin temelini attığı gelişmelerle bir kez daha hatırlıyoruz. robot_dreams ailesi olarak, Atatürk’ün ilkelerini yaşatmak ve gelecek nesillerin bilişim dünyasında zirvelere ulaşmasını sağlamak için çalışmalarımıza büyük bir coşkuyla devam ediyoruz.